25 Mart 2008 Salı

13.AY AŞIM...PREVENAR...

prevenar asısı;çesitli donemlerde yapılabilen bir ası.. İlk kez aşılanacak bebeğin aşı planı en az 1 ay aralıklı 3 aşılama şeklindedir.Rutin olarak ilk aşı 2. ayda yapılmalıdır, ancak 6. haftada da başlanabilir.2. yaşta (12-15 ay arası) 4. doz aşı yapılmalıdır.7-11 aylık, daha önce aşılanmamış bebekler yaklaşık 1 ay ara ile iki kez aşılanmalı ve 1. yaş gününün ardından 3. doz aşıları yapılmalıdır. İkinci ve üçüncü doz aşılar arasında en az 2 ay olmalıdır. <--- işte bu pragraf bizi ilgilendiriyor.Önceden aşılanmamış 12-23 ay arasındaki çocuklar en az 2 ay ara ile 2 kez aşılanmalıdır.24 ay ile 9 yaş arasında daha önceden aşılanmamış çocuklarda tek doz aşı yeterlidir. Prevenar Aşı Prevenar Aşı halk arasında zatüree aşısı olarak bilinmektedir. Bu aşı pnömokokal bakterilerin yol açtığı özellikle 2 yaşın altındaki çocuklar ve 65 yaşın üzerindeki yetişkinlerde ölümcül olabilecek bazı hastalıklara karşı koruma sağlamaktadır.
Pnömokokal bakterilerin yol açtığı hastalıklar en çok Avustralya'da Aborijin çocuklarda yaygındır.

Avustralya hükümeti 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren "Çocukluk Dönemi Pnömokokal Aşı Programı" başlatmıştır. Ülkemizde de 2006 yılından itibaren aşı uygulanmaya başlanmıştır.
Pnömokokal hastalığı pnömokokal bakterilerin yol açtığı bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu bakterilerin pek çok çeşitleri vardır. Bakteriler vücutta değişik bölgelere saldırırlar. Buna göre yol açtıkları hastalıklar şöyle sıralanabilir:
Pnömokokal bakteriler eğer beyne saldırırlarsa beyin zarında enfeksiyon oluşturarak menenjite
Kan dolaşımına saldırırlarsa bakteremi (bacteraemia)
Akciğerlere saldırırlarsa zatüree
Ortakulağa saldırılarsa orta kulak iltihabına yol açarlar.
Bakteriler hapşırma, öksürme yoluyla havaya karışarak zerreciklere yapışık kalırlar. Bu zerreciklere temas edilmek suretiyle yayılırlar. Hastalığın kuluçka dönemi 24 saat gibi kısa bir süre olabilir. Özellikle menenjit hakkında bilgi vermek gerekirse;
Bu hastalık çocuklarda ortaya çıkan ve sonuçları çok ağır olabilen bir hastalıktır. çocuk içine kapanır. İştahı kesilir. Tam bir sessizlik içine bürünür. Yüksek ateş başlar. Sesi tizleşir. Küçük bebeklerde bıngıldak dışarı fırlar, büyük çocuklarda ense sertleşir. Çocuk başını öne eğemez. Işığa karşı aşırı duyarlılık oluşur. Başağrısı olabilir. Bu gibi belirtilerin hepsinin veya bir kaçının görülmesi halinde çocuğunuzu derhal hastaneye götürmelisiniz.
90 çeşit pnömokokal bakterisi mevcut olmakla birlikte sadece bir kaç tanesi ciddi hastalıklara yol açabilmektedir. Prevenar aşı en tehlikeli 7 pnömokokal bakteriye karşı etkilidir. İlk kez aşılanacak bebeğin aşı planı en az 1 ay aralıklı 3 aşılama şeklindedir. Rutin olarak ilk aşı 2. ayda yapılmalıdır, ancak 6. haftada da başlanabilir.2. yaşta (12-15 ay arası) 4. doz aşı yapılmalıdır. 7-11 aylık, daha önce aşılanmamış bebekler yaklaşık 1 ay ara ile iki kez aşılanmalı ve 1. yaş gününün ardından 3. doz aşıları yapılmalıdır. İkinci ve üçüncü doz aşılar arasında en az 2 ay olmalıdır. Önceden aşılanmamış 12-23 ay arasındaki çocuklar en az 2 ay ara ile 2 kez aşılanmalıdır. 24 ay ile 9 yaş arasında daha önceden aşılanmamış çocuklarda tek doz aşı yeterlidir.
Ptrevenar aşının ciddi bir yan etkisi yoktur. Aşı yerinde şişlik, kızarıklık ve acıma görülebilir. Ateş bir miktar artabilir. Uyku hali ve huzursuzluk olabilir. Nadiren kusma, iştah kaybı ve ishal olabilir. Aşı yerine soğuk, ıslak bez uygulanarak acıyı dindirebilirsiniz. Eğer ateşi çıkmışsa bebeğinize uygun dozda paracetamol verebilirsiniz. Bebeğinizi fazla kalın giydirmeyin. Ayrıca bol sıvı verin...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

mrb, bilgiler çok güzel kaç yere baktım bu şekilde ayrıntılı doz şeması verilmemiş. 8 aylık oğlumun ilk dozunu yeni yaptırdım da gerisi için farklı dr. lar farklı şema çizdiler. kaynağınızı yazabilir misiniz

nazar değmesin

nazar değmesin
maşşallah

MERHABA BEN ÇİSE ARSLAN HOŞGELDİNİZ...(MAŞŞALLAHDEMEYİ UNUTMAYIN LÜTFEN)

:)

İLK GÜNDEN BU GÜNE İYİKİ VARSIN ÇİSE'MİZ.

Hakkımda