28 Mayıs 2008 Çarşamba

YEMEKSEVER ÇOCUK YETİŞTİRMEK İÇİN...

Son hallaerimden görüntüler...


NOT: Bu aralar bende dahil bütün arkadaşlarımda bir iştahsızlık var,annemde bu yüzden bana ve size yardımcı olabilecek bir yazı araştırdı okumanızı tavsiye ederim...
Yazarlar
Sizin İçinGamze Altınsoy Diyetisyen

Yemeksever Çocuk Yetiştirmek İçin
Çocukların yemek yemeği öğrenmesi onlar için gelişimsel bir basamaktır. Yemek yeme problemi en çok 1-3 yaş grubu çocuklarda görülmektedir. Bu dönemde çocuklar bir taraftan anne ve babalarının davranışlarını taklit ederler iken diğer bir taraftan da bağımsızca hareket etmeye yani bireyselleşmeye çalışmaktadırlar.
Anne ve babalar için zor bir süreç olan bu dönemde en çok rastlanan şikayetler; çocukların sık sık yemek seçmesi, yemek yemeyi reddetmesi, yemek yerken birden çok şey ile ilgilenmesi ve ağızda yemek bekletmesidir.
Çocuğunuzun yemek tüketmesi için neler yapabilirsiniz?
• Çocuklar bazen yemek yemeği reddetme davranışı gösterir. Bu durumda yapılması gereken reddettiği besini birkaç gün veya birkaç hafta sonra tekrardan yemesini denemektir. Eğer zorlayarak o anda yemeği tükettirmeyi çalışırsanız o besinin çocuk tarafından tüketilmesini daha imkansız bir hale getirmiş olacaksınız.
• İlgisini çekmek ve yemek yemeği zevkli bir hale getirmek için renkli tabaklar ve bardaklar kullanabilirsiniz.
• Sebze yemeğini tek başına tüketmeyi reddediyorsa, yoğurt ile karıştırarak tekrardan tükettirmeyi deneyebilirsiniz.
• Özellikle 2 - 3 yaş grubu çocuklar kendi istediklerini yapmak konusunda inatlaşırlar, bu sebep ile çocuğun kendisinin karar verdiğini sanması için seçenek sunarak yemeği tüketmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin iki çeşit sebze yemeği hazırlayıp, fasulye mi yemek istersin? Yoksa ıspanak yemeği yemeyi mi? gibi seçenekli soru sorduğunuz zaman çocuk tek başına karar verdiğine inanacaktır ve yemeği tüketmeye karşı bir direnç göstermeyecektir.
• Birkaç çeşit sebzeden oluşan bir sebze çorbası içirmek veya ızgara et, tavuk yada balık gibi proteinden zengin besinlerin yanında sebzeleri garnitür olarak tabakta kullanıp çocuğun severek tüketeceği bir besin haline getirmekte sebze tüketiminde kullanabileceğiniz diğer bir yöntemdir.
• Sizin yemek tüketirkenki davranışlarınız, yemekler hakkındaki yorumlarınız çocuklar tarafından hemen hafızaya alınır ve bu doğrultuda çocuklar kendilerince davranış hareketleri sergilemeye başlarlar. Unutmayın ki anne ve babanın davranışlarının dışında evde yaşayan kardeş veya büyük anne ile büyük babanın davranışları da çocuğun o besini severek tüketip tüketmemesinde önemli bir rol oynayacaktır.
• Çocuklarınızın yemek tüketimini başka çocuklarla veya komşunun çocuğuyla sakın karşılaştırmayın. Çünkü bu davranış modeli çocuğunuzun ruh sağlığını olumsuz yönde etkilerken diğer bir taraftan da fazla kalori almasına sebep olarak gereksiz yere kilo almasına sebep olabilmektedir. Unutmayın ki çocuklar ana öğün zamanlarında tükettikleri besinlerin haricinde ara öğünlerde de besin tüketmektedirler ve besin tüketim miktarı çocuktan çocuğa değişim göstermektedir.
• Çocuğunuzun tabağına koyacağınız yemek miktarı da yine çocuğun o besini tüketmesinde önemli bir yere sahiptir. Eğer tabağı tepeleme doldurursanız çocuk daha yemeğe başlamadan o miktardaki besini tüketemeyeceğine inanarak besini yemeği reddedecektir.
Çocuğunuzla birlikte sağlıklı günler dileğimle.



4 yorum:

meleklerim ve ben dedi ki...

Ah canım benim yıllardır kanayan yarama parmak basmışsın.

Ben de ne Senayı nede Serrayı şöyle iştahla yemek yerken görmedim.Anne karnım aç dediklerini duymadım.

Sena dokuz yaşında hala tehditle yemek yiyor.Tabağın bitmesse dışarı çıkamazsın gibi....

Serraya tehditte sökmüyor.Onun için varsa yoksa süt.Süt kırizi bir tuttumu artık ne yaparsam yapayım o süt yapılacak.Öyle olunca iştahta kalmıyor.

Çocuk yetiştirmek zor zanaat.Sevgilerimle....

Adsız dedi ki...

bilgiler çok güzel resimler de harika çıkmış.minik kızını çok öpüyorum...

Büşra
www.tontisada.blogcu.com

Adsız dedi ki...

Benim güzel kuzum siz yemek yiyince dünyalar bizim oluyor ama mevsimden kaynaklanıyor sanırım Duru'da öyleydi yavaş yavaş yemeğe başladı öptüm seni çoook...

уαѕємiη dedi ki...

çok güzel bilgiler bunlar paylaşımiçin sağol canım

küçük hanıma da kocaman maaşallah her zaman ki gibi çok şeker

öpüyoruz sizi

nazar değmesin

nazar değmesin
maşşallah

MERHABA BEN ÇİSE ARSLAN HOŞGELDİNİZ...(MAŞŞALLAHDEMEYİ UNUTMAYIN LÜTFEN)

:)

İLK GÜNDEN BU GÜNE İYİKİ VARSIN ÇİSE'MİZ.

Hakkımda